top of page

Selimiye

Selimiye, çevresindeki daÄŸlar sayesinde göle benzeyen, ılık, durgun ve sakin bir deniz, sessizlik, huzur sunan ÅŸirin bir balıkçı köyü ve aynı zamanda Türkiye’nin önemli yat limanlarından. 

1391 yılında Osmanlı topraklarına katılmış. Cumhuriyetin ilanından sonra ise ulaşım kolaylaÅŸmış ve köy bugünkü yerleÅŸim yerine kaymış. Selimiye Girit kökenli Türklerin yerleÅŸtiÄŸi bir köy olmasına raÄŸmen aslında genelde Türkmen Yörük kültürü hâkim. Buradaki havadaki oksijen bolluÄŸu nedeniyle köyde 100 yaşını aÅŸan çok sayıda kiÅŸi yaşıyor.

bozburun.jpg

Bozburun

Bozburun daha çok yat ve gulet tersaneleri ile ünlüdür. Mavi turun simgesi motorlu ahÅŸap guletler burada inÅŸa ediliyor, bu iÅŸle uÄŸraÅŸan pek çok atölye mevcut. Bozburun, keÅŸfedilmeyi bekleyen çevre koylarıyla da meÅŸhur olup yat ve botların uÄŸrak noktalarından birisi ve Larymna antik kenti sınırları içinde bulunuyor. GeçmiÅŸte Bozburun’un önemli bir ticaret limanı olduÄŸunu, turkuaz renkli sularındaki batıklardan dalgıçların yüzeye çıkardıkları amforalar ve türlü antik objeyi gördükçe anlayabiliyoruz.

amos.jpg

Amos

Kumlubük beldesindeki Turunç sokağında yer alan muhteÅŸem Amos Koyu, denizinin güzelliÄŸi ile olduÄŸu kadar denizin kıyısındaki dik sahilin güneyinde yer alan Asarlık Tepesi üzerine kurulu antik ÅŸehri ile de hatırı sayılır bir ün elde etmiÅŸ. Amos, Helen dilinde 'Ana Tanrıça Tapınağı' anlamına geliyor. Bu minik ve huzurlu koy, renkli çakıl taÅŸları ile dolu uzun plajı ve turkuaz renkli berrak denizi ile son yıllarda yerli-yabancı pek çok turisti ağırlıyor. 

bayır 4.JPG

Bayır

2 bin yaşında olduÄŸu tahmin edilen dev çınar aÄŸacı köy giriÅŸinde sizi karşılıyor. Yöre halkı çınar aÄŸacının etrafında 3 kez dönüldüÄŸünde saÄŸlıklı ve uzun bir yaÅŸama kavuÅŸulacağına inanıyor. Köy meydanında çeÅŸit çeÅŸit bal türlerinin, keçiboynuzu pekmezinin, kavrulmuÅŸ yer fıstığı ve bademin, aÄŸaç oyması eliÅŸlerinin satıldığı tezgâh ve dükkânlar bulunuyor. Truva’yı kuÅŸatan Akha ordularının hekiminin evlenerek bölgeye yerleÅŸmesinin ardından köy Syrna adıyla tarih sahnesine çıkmış. Yunan, Roma, Bizans ve Osmanlı egemenlikleri yaÅŸayarak günümüze kadar gelebilmiÅŸ. 

datça.jpg

Datça/Knidos

Bir kıyısıyla Akdeniz diÄŸer kıyısıyla Ege Denizi'nin sularıyla buluÅŸan Datça yarımadası doÄŸa harikası 52 koya ev sahipliÄŸi yapıyor. Datça'nın uç noktasında yer alan Knidos Antik Kenti ise M.Ö 2000'li yıllarda kurulmuÅŸ bir Karia Kenti olarak görkemini günümüze ulaÅŸan kalıntılarıyla gösteriyor. Burada biri Apollon'a diÄŸeri ise Afrodit'e adanmış iki tapınak yer alıyor.

akyaka.jpg

Akyaka/Gökova

Türkiye’nin en Güney Batı ucundaki MuÄŸla ilinin sınırları içinde yer alan Akyaka, Gökova körfezinin doÄŸu ucunda. Marmaris ile MuÄŸla’yı birleÅŸtiren kara yolunun orta noktasında bulunuyor. Gökova körfezinin bittiÄŸi yerde, 1000 m.lik Sakartepe dağı ile kuzeyden, Gökova ovası ile güneyden çevrelenen Akyaka, bu konumu ile belki de Türkiye’nin en güzel doÄŸal manzaraya sahip yerlerinden biridir. Gökova ovasının sazlıklarına her yıl gelen yüzlerce farklı kuÅŸ çeÅŸidi ile Akyaka ziyaretçilerine tablo gibi manzaralar armaÄŸan eder.

hisarö.jpg

Hisarönü

Sığ denizi, kiremit rengi kumu ile dikkat çeken Hisarönü, denizinin özellikleri ve çoÄŸunlukla denizden karaya doÄŸru rüzgâr alan konumuyla sörf yapmak içinde uygun bir adres oluyor. Harika doÄŸasının tadını çıkarmak için doÄŸa yürüyüÅŸü yapanları, antik kentlerin kalıntılarıyla dolu sürprizler bekliyor. Binicilik sporu açısından da oldukça geliÅŸmiÅŸ olan Hisarönü, pek çok Restoran ve kafesiyle yeme-içme konusunda da ziyaretçilerini memnun kılmayı baÅŸarıyor.

osmaniye.jpg

Osmaniye

Bölgenin en yüksek konumunda bulunan Osmaniye Köyü, çamlarla çevrili, sevimli, küçük bir yerleÅŸim yeri. Bölge insanı, hayvancılık ve özellikle dünya çapında tanınan çam balının üretimiyle, arıcılıkla uÄŸraşır. Dünya'daki çam balı üretiminde söz sahibi olan Ege Bölgesi'nin ÅŸirin köyü, bu lezzeti tatmak isteyenlerin de uÄŸramadan geçmediÄŸi bir durak noktası.

turgut.jpg

Turgut

Köyde dokunan halılarını görmek ve sıcak yaz günlerinde 3-4 metre yükseklikten dökülen Åželale'nin buz gibi sularında serinlemek için Turgut köyünü ziyaret edebilirsiniz. Sahip olduÄŸu tarihi ve doÄŸal zenginlikler nedeniyle “sit” alanı ilan edilerek koruma altına alınmış. Çevresi, bölgenin karakteristik aÄŸacı olan kızılçam ile kaplıdır. Köye halı almaya giden turistler için halı dokuma, iplik yapma, kök boyayla renklendirme gibi aÅŸamalarında anlatıldığı gösteri havasında etkinlikler de yapılıyor.

sogut-taslica.jpg

Taşlıca

Bozburun'un en uzak konumdaki köyü TaÅŸlıca, muhteÅŸem denizi ve Simi Adası manzarasıyla dikkat çekiyor. DoÄŸa yürüyüÅŸü meraklıları için çekici rotalar sunan TaÅŸlıca'ya komÅŸu SöÄŸüt ise denizden biraz daha içeride kurulmuÅŸ bir köy olmasına raÄŸmen sınırları içerisinde kalan Saranda Koyu'nun denizinin güzelliÄŸi ve sunduÄŸu eÅŸsiz gün batımı manzarasıyla bölgeye gidenlerin görmeden geçmedikleri bir baÅŸka güzellik oluyor.

bottom of page